Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 15 november 2009

D66Velsen presenteert het verkiezingsprogramma “Nu Vooruit”

 

De IJmuider Courant meldde dit weekend dat door het aannemen van onze motie, gesteund door VVD en PvdA, nu alle winkels op zondag open mogen. Was het maar waar… Wij hebben het College gevraagd om te onderzoeken of heel Velsen als toeristisch gebied kan worden aangemerkt. Niet dat we dat zelf hebben bedacht, maar de wetgever laat nu eenmaal ruimte voor zondagsopening als je kunt aantonen dat je van belang bent voor toerisme. Daarom kun je in het centrum van Amsterdam en in Zandvoort op zon- en feestdagen gewoon boodschappen doen of gewoon lekker shoppen. En met de huidige economische crisis is het goed voor de omzet en werkgelegenheid. Het platform detailhandel schat dat als je gewoon op zondag open bent, dit goed is voor 24.000 banen. Waar wachten we dan nog op?

Het is ook een beetje achterlijk dat in Nederland nog zo strak aan die oude zondagswet wordt gehangen. We gaan op vakantie naar Frankrijk, bakker op zondagochtend open, heerlijk!. Griekenland, om tien uur 's avonds nog even een flesje Ouzo halen voor de late uurtjes. Skandinavië, eerste kerstdag kun je nog de kalkoen halen tot een uur of twaalf. Ideaal. En dan kom je weer in Nederland en dan is de pret weer over. Hoewel, gelukkig zijn er nu drie supers op zondag open. Weliswaar vanaf 16.00 uur, maar dat is al meer dan het ooit was. Mensen staan in de rij voor vieren, scholieren verdienen een centje bij en je ziet zelfs bestuursleden van het plaatselijke CDA in AH. Dus er is weer vooruitgang geboekt. Nu nog een dienstdoende bouwmarkt, want iedereen die veel klust, zoals ik, weet hoe vreselijk het is om op zondag te ontdekken dat je iets mist in de gereedschapskist.

Natuurlijk kwamen allerlei conservatieve krachten in de raad in het geweer tegen deze motie. Het meest misbruikte argument is dat het zielig is voor de kleine ondernemer. Alsof die het toch al niet moeilijk heeft, want wie geeft er nu een euro meer uit voor een pak De Ruyter vlokken of legt 0,73 cent extra neer voor Pepsi ten opzichte van de toch al niet als goedkoop geachte AH? En dit zijn dus maar twee voorbeelden die ik aan den lijve heb ondervonden. Het hardst, ook landelijk, is de SP tegen. Heel vreemd, want het electoraat van de SP zit over het algemeen niet op 3 maal modaal. Die gaan (overigens wie niet?) naar Aldi en Lidl en je zou wel gek zijn als je daar niet zou shoppen. Maar ook Groen Links moest er niets van hebben en ging met de fiets naar de bouwmarkt, maar niet op zondag. En dat zijn inderdaad vaak de argumenten van mensen die nooit klussen…

Ik heb 12 jaar op zon- en feestdagen gewerkt in de gezondheidszorg. Letterlijk dag en nacht. Heerlijk om op maandag of vrijdag vrij te zijn en op zondag te werken. Helemaal niets mis mee. Bij Corus en Connexxion doen ze het ook? Gaan we die ook verbieden? Maar daar hoor je de tegenstanders niet over. Het is selectieve verontwaardiging. Ik daag CDA, CU, SP en GL uit om een motie in te dienen om Corus op zondag te sluiten! Maar zo'n jaren dertig opstelling is jammer, want de ontwikkelingen in de markt, de 24 uurs economie is niet meer te stuiten. Mensen vinden het heerlijk om op zon- en feestdagen te shoppen. En wie niet wil, om welke reden dan ook, blijf lekker thuis! Maar ga anderen niet jouw wil opleggen. En dat gebeurt dus nog met de Zondagswet: een van de laatste antieke relicten, die zo snel mogelijk moet worden afgeschaft.

De motie is aangenomen: de wethouder wilde overigens niet veel verder gaan dan het gesprek aangaan met de detaillisten. Maar dat is dus niet de strekking van de motie. Er zijn ook nog consumenten, de vraagkant. En die is veel belangrijker dan wat een detaillist vindt. En die hebben overigens landelijk al het hardst geroepen om uitbreiding van de openingstijden.

Van welke partij de wethouder was? Van de VVD… Gelukkig was zijn eigen partij wat liberaler en stemde voor.

Henk Wijkhuisen

aParaIds = new Array ('10112')

var bAllPara = getCookie('allpara');
setAllPara(bAllPara)
setParaIds(aParaIds);

bAdminMode = setAdminMode(bAdminMode);

Laatste nieuws
8-11-2009

Twee handen op een buik: D66V en het milieu

8-11-2009

Winkels open op zon- en feestdagen!

8-11-2009

D66 kiest voor sportclubs en sportparken

8-11-2009

Onze sinterklaasmotie

8-11-2009

Over handhaving en Amsterdamse landhonger

16-10-2009

Nu wel steun voor handhavers…

16-10-2009

Over sport, kustgrasvelden en de jeugdsportpas

12-10-2009

Dierenwelzijn

12-10-2009

GROOT HELMDUIN

12-9-2009

Foto's van Pierloop 2009

Meer nieuws »